Potpisan sporazum o partnerstvu na projektu “100 najvećih u BiH”

Bez autora
Jun 20 2011

U okviru projekta “100 najvećih u BiH” Spoljnotrgovinska komora BiH će afirmisati rad, posebno izvoznih preduzeća, koja će domaće proizvode još uspješnije plasirati na inostrano tržište. Uoči potpisivanja Sporazuma o partnerstvu na projektu “100 najvećih u BiH” sa Privrednom štampom u Sarajevu, istaknuto je da BiH treba investicije i izvoz. Stotinu najvećih ne znači da su oni najuspješniji i zbog konkurencije mora se otvoriti i ta priča. Spoljnotrgovinska komora je zainteresovana za stepen produktivnosti i ekonomičnosti. Sporazum o partnerstvu na projektu, koji afirmiše rad privrednih subjekata, potpisali su i Asocijacija poslodavaca BiH, Privredna komora Federacije BiH /FBiH/, Privredna komora Brčko distrikta i Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH”.

Potpisan sporazum o partnerstvu na projektu “100 najvećih u BiH”U okviru projekta “100 najvećih u BiH” Spoljnotrgovinska komora BiH će afirmisati rad, posebno izvoznih preduzeća, koja će domaće proizvode još uspješnije plasirati na inostrano tržište, izjavio je danas predsjednik Komore Veselin Poljašević.

Poljašević je uoči potpisivanja Sporazuma o partnerstvu na projektu “100 najvećih u BiH” sa Privrednom štampom u Sarajevu, istakao da BiH treba investicije i izvoz.

“Stotinu najvećih ne znači da su oni najuspješniji i zbog konkurencije moramo otvoriti i tu priču. Spoljnotrgovinska komora je zainteresovana za stepen produktivnosti i ekonomičnosti”, rekao je Poljašević.

Sporazum o partnerstvu na projektu, koji afirmiše rad privrednih subjekata, potpisali su i Asocijacija poslodavaca BiH, Privredna komora Federacije BiH /FBiH/, Privredna komora Brčko distrikta i Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH”.

Projekat “100 najvećih u BiH” obuhvata specijalno izdanje Poslovnih novina sa rang – listama velikih, srednjih i malih kompanija u BiH, koji će u dvobroju izaći narednog mjeseca, kao i ceremoniju dodjele priznanja najboljim.

To je jedini projekat ove vrste na nivou BiH, a 25-godišnja tradicija je referenca koja mu daje kredibilitet da bude podržan od privrednika iz cijele BiH.

Rang-lista 100 najvećih bh. kompanija tradicionalno se priprema prema ukupnom prihodu, neto dobiti, izvozu i investicijama.

Direktor Asocijacije poslodavaca u BiH Alija Remzo Bakšić naveo je da asocijacije, uprkos svim problemima, žele promovisati preduzeća koja postižu dobre rezultate.

“Takođe, želimo i da predstavnicima izvršne vlasti kažemo šta bi oni trebali uraditi da ambijent uspješnih i nosilaca razvoja bude još uspješniji.Poslodavci su među prvim zainteresovani da se uslovi preuzeti potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU ispoštuju”, kaže Bakšić.

On je istakao da u BiH ima mnogo ljudi koji žele da ona napreduje, te izrazio uvjerenje da će se optimizam sve više širiti, što će uticati da BiH stekne dobru poziciju na evropskom tržištu.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa istakao je da federalna vlada ima ohrabrujuće mjere ekonomske politike koje treba preduzeti za kratkoročni i dugoročni period.

“Mi privrednici pokušavamo da prijedlozima omogućimo stvaranje izvoznog ambijenta, jer jedino tako možemo izaći iz krize u kojoj se nalazimo”, kazao je Rapa.

Predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće” Admir Kapo istakao je da novi projekat koji se odnosi na domaći proizvod, treba podstaći domaće firme da stvaraju brendove.

“Imamo izuzetno dobre i kvalitetne proizvode, ali je problem što oni nisu postali brendovi i što mnoge firme nemaju snage da ih stvaraju. Mislim da će novi projekat dati veliki doprinos promjeni takvog stanja”, smatra Kapo.

Generalni sekretar Privredne komore Brčko distrikta Nenad Vuković najavio je još bolju saradnju sa Privrednom štampom kako bi Brčko, kroz aktivnosti u rangiranju kompanija, što bolje predstavilo svoje privredne potencijale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik